Öğrencilerimin en çok istedikleri şey birlikte program yapmak. Okul dışındaki zamanlarında programla ve planlı ders çalışarak başarıya ulaşmak ister öğrenciler. Çoğunlukla da kendi yaptıkları programı yürütemediklerini ifade ederek rehberlik servisine başvururlar.
Doğru ve verimli program yapmak programı yürütebilmek için önemlidir. Eğer program kişinin şartlarına, özelliklerine göre yapılmadıysa yürütülememesi kuvvetle muhtemeldir.
Lise seviyesinde olsun veya kariyer sınavlarına hazırlanan yetişkinler olsun mutlaka herkes bir program dahilinde çalışmayı ister. Verimli bir programın nasıl olması gerektiği ile ilgili biraz bilgi vermek istiyorum.
Eğer önünüzde 24 saatinizin tamamını yemekler ve uykular dahil planlayan bir tablo varsa çoğunuzun buna uygun davranmayacağınızı da söyleyebilirim. Bu programı hemen imha edin çünkü size fayda değil zarar vermektedir. Çünkü insanlar bu şekilde robot gibi her dakikası planlanmış bir hayattan sıkılır ve uymak istemezler. Hele öğrencilerin, gelişim çağında bulunan çocukların, kanı kaynayan ve özgür davranmak isteyen gençlerin bu şekilde askeri disiplin altına almaya çalışan bir programa uymasını bekleyemeyiz.
Bu şekilde oluşturulan bir programa uyamadığı için öğrencinin şevki de kırılır, ya kendini suçlar veya ipin ucunu iyice salıverir ve tamamen çalışmayı bırakır.
Çalışma programı her kişiye özel, şartları incelenerek, ne kadar vakit ayıracağı düşünülerek hazırlanmalıdır.
Ayrıca çalışma programı dediğimiz şey sadece zaman planı şeklinde ise bu da yeterli olmaz. Günde 3 saat veya 5 saat çalışmayı ara dinlenmelerini de planladınız ve yazdınız diyelim ki. Bu sürede ne çalışacağını belirlemediyse öğrenci yine bocalar, çoğu zaman planın dışına çıkar. O gün için planlanandan daha az çalışmayı yeterli görür. Ödevim bitti diye çalışmayı bırakır. Çalışılacak ders ve çalışılacak konunun da önceden haftalık olarak belirlenmiş olması gerekir.
Eğer soru ve test çözeceksek bunun için bir tablo hazırlayıp bu tabloya her gün konusunu da belirtmek suretiyle kaç soru çözdüğümüzü ve doğru ve yanlış sayısını yazmalıyız. Bu tabloları düzenli olarak bir dosyada biriktirdiğimizde zamanla nasıl bir gelişim gösterdiğimizi fark ederiz.
Öğretmenler öğrencilerinden bu şekilde tablo hazırlayıp kendilerine göstermelerini istediklerinde hem takip yapmış olurlar hem de öğrencinin çalışma programı ve gelişimine göre tavsiye ve yönlendirmelerde bulunabilirler.
Bütün bunların ötesinde iyi bir çalışma programı gerçekçi bir çalışma programıdır. Gerçekçi olmayan ve uygulanamayan bir program her zaman faydadan çok zarar verir. Haftalık değerlendirmeler yapıp o haftanın performansını da göz önünde bulundurarak bir sonraki haftanın planını yapmak gerekir. Bir sonraki hafta için hedefi biraz yükseltmek doğru bir davranıştır ancak çok fazla hırs yaparak hedefi katlamak programı gerçekçi olmaktan çıkartır.
Hayatın her safhasında öğrencilik devam ediyor ve programlı çalışma alışkanlığı her zaman ne yapacağını bilen kişiler haline getirir bizi.