Kitap okumak için bahane olmaz elbette. Sadece okumak için bile okunur. Bugün iş hayatı ile ilgili birkaç kitabı okuma listeme ekleyeceğim. Bundan maksat hem biraz eğitim amacı gütmüş olmak hem de kendini geliştirmek isteyenlere küçük bir öneri hazırlamak.

Küçük bir anekdotu da en baştan belirtmek istiyorum. Özellikle Amerika’dan tercüme edilen iş kitaplarında verilen formüller, örnekler tam olarak anlamlı olmayabiliyor. Belki de tercüme yapanların bir kültür uyarlaması yapmaları gerekiyor. Örnekler uymuyor, formüller anlamsız geliyor, özellikle pratik öneriler çoğu zaman bizde uygulanamaz (!) damgası yiyebiliyor.

Gelelim kitaplara;

‘VAY CANINA’ DEDİRTMEK , Karmaşık zamanlar için herkese rehber kitap , WOW / Tom Peters / Pegasus, 240 sf, 2006, Çevirenler: Meliha Tekin, Burcu Şentürk

Sıradışı Girişim (Escort Nasıl Doğdu?) , M. Rauf Ateş, Talat Yeşiloğlu, Capital Eki,

CEO Sırları, Ram Charan, Pegasus, 154 sf, 2006

Küçük İşletmeler için Büyük Fikirler (yaklaştığını asla görmediğiniz yanlış gidebilecek 50 şey… ve bunlar hakkında neler yapabilirsiniz), Ruth King, Pegasus, 238 sf, 2007

Çaktırmadan İkna, Vance Packard, MediaCat, 287 sf, 2006

Ve bu ayın kitap ekleri incelemesi;

Zaman’ın kitap eki 1 yaşını doldurmuş, yayıncıları tebrik ediyorum.

Timaş Caroline Finkel’in “Rüyadan İmparatorluğa Osmanlı” kitabını yayınlamış. İlber ortaylı’nın Osmanlı serisi içerisinde “Osmanlı Barışı” ile birlikte okunmaya değer. Yasemin Yalçın Aktosun EVli misiniz, EŞli misiniz? diye soruyor. timaşın bu kitabı da aile içi psikolojisi için dikkat çekiyor.

Zaman kitap Yazarların nasıl okuduklarını irdelemiş.

Doğan kitap Irak ve ortadoğu üzerine 5 kitabını sunuyor;

Irakın Sonu, Peter Galbraith

Kobra II, Michael R. Gordon, Gen. Berbard E. Trainor

Fitne (İslam’ın Merkezinde Savaş), Gilles Kepel

Hariciler ve Hizbullah (İslam toplumlarında terörün kökleri), Taha Akyol

Görmedim Duymadım Bilmiyorum (Bir CIA ajanının anıları), Robert Baer

Yeni Şafak Kitap önemli bir konuyu kapağına taşımış: “Tarihi popüler dille anlatan roman ve kitaplar tarihi ne kadar yansıtıyor?” Bu konudaki geniş tartışmayı okuyucuya taşıyor. Kimi yazarlar tarihin böyle renkli ve popüler bir dille sunulmasını doğru buluyor kimi ise daha çok yapılan yanlışlara dikkat çekiyor. Ama ortak payda “tarih bilmiyoruz”

Mart ayı içerisinde olmamız sebebiyle Çanakkale Zaferi ile ilgili kitaplar ön plana çıkıyıyor. Bunlar arasından meraklısına ilginç gelebilecek bir tanesi dikkatimi çekti. Çanakkale Savaşları ve Savaş Alanları Rehberi, burhan sayılır, siyasal Kitabevi, 242 sf.

Belgeleriyle Yassıada Çığlığı, Rasim Ekşi, Kızılelma Yay., Kazı, Orhan Duru, Dünya Kitap, Pratik Hukuk bilgileri, Servet armağan, Çağrı yay., dikkatimi çeken diğer konular. Benim mi çok gözüme çarptı bilmiyorum ama çanakkale ile birlikte son zamanlarda osmanlı ile ilgili kitaplar artıyor.Osmanlı toplumu ve türk İmajı, Haldun Eroğlu, Osmanlı Medrese Eğitimi ve Felsefesi, Kenan yakuboğlu, Osmanlı Devletinde Misyoner Okulları, Osmanlı Devleti Tarihi, Ermeni meselesi, 15. Yüzyıl Osmanlı Mutfağı sadece bilimevinin yayınladığı kitaplar.

Cumhuriyet Kitap fakir Baykurt’un tüm kitaplarının Literatür tarafından yeniden yayınlanmasını iki sayfalık bir yazıyla anlatmış. Metin Celal, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu’nun Fatma Aliye: Uzak Ülke romanına detaylı bir eleştiri yazmış.

Münevver Okur Meriç ile “Sultan Cem” kitabı üzerine bir söyleşi cumhiriyet kitabın sayfalarını süslüyor. “Sultan Cem, hayatı, esareti, Edebi Kişiliği, Eserleri, Şiirleri” adlı eser Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından “yazara armağan kitap” olarak yayımlanıp, Kültür Bakanlığı kitabevlerinde satılmaktadır.

8 Mart dünya kadınlar günü vesilesiyle “kadın ve edebiyat” başlıklı yazı türk edebiyatında kadın yazarları inceliyor.

Radikal Kitap bu hafta Prof. Dr. Mehmet Ömür’ün “Horlama Kitabı”nı kapak konusu yapmış ve “Uykuda rahat yok “ başlığı ile özetlemiş.

Neredeyse kitap eklerinin tamaında dikkat çeken bir reklam var. Osman necmi Gürmen’in yazdığı ve Kılıç Ali Paşa’yı anlatan “Mühtedi (Kiliseden Camiye)” isimli tarihi roman. Kanat yayınları tarafından okuyucuya sunuluyor.

Recommended Posts

Genel GÜNCEL

Tükeniyor mu, tüketiyor muyuz?

Tabiatta hemen her şey bir mücadele içindedir. Hayatta kalabilenler bu mücadelede kendi ihtiyacı olan imkan ve şartları sağlayanlardır. Bitkiler çevre şartları, diğer bitkilerin etkileri ve hayvanların saldırılarından kurtulabildikleri ölçüde hayatta kalıp gelişir. Hayvanlar da benzer şekildedir. Güvenliğini sağlayan, beslenebilen, iklim şartları karşısında […]

sosyal buhran
Genel

Sosyal Buhran (mı?)

Haber kaynaklarına baktıkça canımız sıkılıyor, dehşete düşüyoruz, tüylerimiz diken diken oluyor. Masum çocukların ölümü günlerce, aylarca meşgul ediyor bizi. Gencecik çocukların cinnet halinde işledikleri cinayetler kabusumuz oluyor. Cinayetler, tecavüzler, savaşlar, insanın insana reva gördüğü nice şenaatler. Ne oluyoruz, neden bu hale geldik […]