Müzik evrensel diliyle her zaman etkileyicidir. Bir terennüm dinler ve farklı duygulara kapılırsınız. Sözlerini anlamasanız bile bir şarkı sizi neşelendirir, başka biri hüzünlendirir. İşte bu müziğin evrensel dilidir, anlamadığınızı sanıyorsunuz ama aslında siz onu anladınız.

Farklı dillerde müzik dinlemek için bazen coğrafya isimleri ile veya dilini yazarak internetten arama yapıp dinlemeyi tercih ederim. Son birkaç gündür farsça müzik dinledim bol miktarda. Bu imkanı sunan Youtube’a da teşekkür etmem gerekiyor.

İlk etkileyici terennümleri Siavash Ghomayshi’den dinliyoruz. 1945 İran Ahvaz doğumlu olan bu büyük usta, Londra’da sanat eğitimi görmüş, Caz müziği üzerinde çalışmış, uzun yıllar Amerika Birleşik Devletlerinde yaşamış ve şimdi Farsça pop/rock denilebilecek bir sanatını icra ediyor.

Usta dudaklardan çıktığı belli olan eserleri gerçekten keyif veriyor.

iTunes üzerinde albümlerini bulabileceğiniz gibi Youtube’dan da müzik örneklerini dinleyebilirsiniz. Kişisel web sitesinde de müzikleri ve kliplerini bulabilirsiniz.

İkinci durağımız yine İranlı bir sanatçının gönül dünyası. Moein 1952 İsfahan doğumlu ve Ghomayshi ile de ortak çalışmalar yürütüyor. Geçtiğimiz Mart içerisinde İstanbul’da bir konser vermiş. Kişisel web sitesinden müziğinin örneklerini görebilirsiniz.

Biraz daha yukarılara, Tacikistana uzanıyorum İranı geride bırakıp. Hit müzikleri ile Tacikistanı coşturan Nozia Karamatullah’ın birçok konserini yine Youtube’dan isleyebiliyorsunuz. Hakkında çok fazla bilgi bulamadığım Karamatullah’ın Tacikleri coşturduğunu söyleyebilirim.

Tacikistanda çok fazla oyalanmayıp Afganistan’a geçiyoruz. Hafız ve Devyani Ali çifti güzel çalışmalar yapmışlar. Her zaman taliban ve burka ile tanıdığımız Afganistan’da farklı şeyler de olduğunu görebiliyoruz.

Benim dinlediklerimi Youtube Listesi olarak aşağıda görebilirsiniz.

Farsça Müzikler

 

Tacik Müzikleri

 

Recommended Posts

Genel GÜNCEL

Tükeniyor mu, tüketiyor muyuz?

Tabiatta hemen her şey bir mücadele içindedir. Hayatta kalabilenler bu mücadelede kendi ihtiyacı olan imkan ve şartları sağlayanlardır. Bitkiler çevre şartları, diğer bitkilerin etkileri ve hayvanların saldırılarından kurtulabildikleri ölçüde hayatta kalıp gelişir. Hayvanlar da benzer şekildedir. Güvenliğini sağlayan, beslenebilen, iklim şartları karşısında […]

sosyal buhran
Genel

Sosyal Buhran (mı?)

Haber kaynaklarına baktıkça canımız sıkılıyor, dehşete düşüyoruz, tüylerimiz diken diken oluyor. Masum çocukların ölümü günlerce, aylarca meşgul ediyor bizi. Gencecik çocukların cinnet halinde işledikleri cinayetler kabusumuz oluyor. Cinayetler, tecavüzler, savaşlar, insanın insana reva gördüğü nice şenaatler. Ne oluyoruz, neden bu hale geldik […]