Herşeyden önce başlıktaki soruyu düzeltmemiz lazım. Evet bu çokça sorulan bir sorudur. Ancak sevgi içten gelen bir edim olduğundan edilgen bir ffile “sevdirme”nin çok da mümkün olmadığını düşünüyorum. Kişi kenisi bir şeyi sever. Çocuk kitap okumayı kendisi sevecektir. O halde şöyle sorabiliriz soruyu: Çocuğumun kitap okumayı sevmesi için ben ne yapabilirim? İşte şimdi bu soruya cevap arayabiliriz.
Kitap okuma sevgisi
Kitap okumayı sevmek kişiye çok şey kazandırır. Her şeyden önce okuma sevgisi aynı zamanda kişiye araştırmacı kimlik kazandırır. Okudukça bilgisi de kültürü de artar. Olaylar karşısında sorgulamayı, işin aslını öğrenmeyi alışkanlık edinir. Gerçeğin peşine düşer. Her alanda başarılı olur. Kitap okuma sevgisi çocukluk yaşlarında kazanılırsa bit ömür boyu devam eder.
Dijital kitaplarda okunur
Yeni nesil kağıt kalemden çok elektronik cihazlara ilgi gösteriyor olabilir. Sosyal medyada saatlerce belki sayfalarca şey okuyor olabilir. Ama bu kitap okumakla aynı şey değildir. Kitap, belli bir sistematik içinde bir fikri, bir bilgiyi sunan ve bütünlüğü olan eserlerdir. İnternette bulacağınız bölük pörçük bilgilerin önemli bir kısmı maksatlı dezenformasyonlar içerir. Gençler cep telefonu ve tabletle vakit geçirmeyi seviyorlar. İşte bu cihazlardan da okunabilen dijital kitaplar vardır. Dijital okumayı seviyorsa ona dijital kitaplar alın okusun.
Okunacak kitapları seçmek önemlidir
Çocuklarla birlikte gidip kitabevinden kitaplar seçmelisiniz. Eğer kütüphaneden ödünç kitap almasını istiyorsanız sık sık birlikte kütüphaneye gidip ödünç kitap alabilirsiniz. Sizin yol göstermeniz ona bu alışkanlığı kazandıracaktır. Bırakın çocuk istediği kitabı seçsin. Siz de arada bir yönlendirmeler yapabilirsiniz ama kesinlikle yasaklar koymayın. “Onu okuma, bu ahlakını bozar, şu yazarın kitabı okunmaz” tarzında yaklaşımınız tepkisel davranışlara neden olur. Bunun yerine ona önerilerde bulunabilirsiniz. “Şunu çocukken ben de okumuştum, bu kitabın konusu ilginç geldi bana, şu tam sana göre ne dersin?” gibi yönlendirmeleriniz yapıcı etki oluşturur.
Rol model olarak kitap okuyabilirsiniz.
Büyükler çocuklara örnek olarak daha çok eğitici olurlar. Her gün eleştirip “niye okumuyorsun” demek yerine siz de günün belli saatlerinde elinize kitap alıp okursanız, okuduğunuz kitapta ilginç bulduğunuz pasajları ailenizle paylaşırsanız çocuk sizi örnek alır.
Ailece okuma saati yapabilirsiniz.
Haftanın bazı günleri ailece toplanıp birlikte kitap okuyabilirsiniz. Bazı sayfaları çocuklara okutur ve birlikte tartışırsınız. Bu tür okuma saatlerinde hem ailece sosyal etkinlik yapmış olur hem de kitap okumayı sevdirmiş olursunuz.