Teknoloji gelişiyor, hayat kolaylaşıyor. Bizim yani sıradan insanların hayatı kolaylaştığı gibi istihbaratçıların da hayatı kolaylaşıyor elbette. Ancak onların işlerinin kolaylaşması bizimkinden kat be kat fazla.

İstihbarat denilince eskien gizli dinlemeler, zaktan takipler, kayıt cihazları akla gelirdi. Şimdi yeni teknolojiler ile neredeyse bunların hiçbirine ihtiyaç kalmadı.

Hepimizin yaşamak zorunda olduğu, itiraz etmeden kabullendiği hayat tarzı bir cep telefonu ve en az bir kredi kartı taşımamızı zorunlu kılıyor. paramızı daha kolay korumak için bankalarda saklıyoruz ve ihtiyaç duyunca bankamatik denilen cihazlardan çekiyoruz. Bu işlemleri yaptığımız her yerde kameralar var. Sokaklarda, alışveriş merkezlerinde, kamu binalarında, otobüslerde, trenlerde, her yerde kameralar var. Sürekli yanımızda taşıdığımız cep telefonları veya namı diğer akıllı telefonlar mutlaka ama mutlaka kameralıdır.

Yanımızdan ayırmadığımız bu mobil cihazların baz istasyonları ile irtibat teknolojileri bizim yerimizi belli edecek kabiliyettedir. Bu cihazların çoğunda yüklü olan android veya IOS işletim sistemleri konum belirleme imkanlarına sahiptir. Bu konum belirleme imkanı size bazı önerilerde bulunma, çektiğiniz bir fotoğrafın nerede çekildiğini kaydetme, kaybolduğunuzda size yol gösterme gibi fonksiyonlar icra ediyor. Masaüstünde kullandığınız cihazlarda da aynı özellikler mevcut.

Google acount, yani google hesabınız veya facebook hesabınız giriş yaptığınız yerleri cihaz ve coğrafi konum olarak kaydedebiliyor. Dikkat edin “kaydedebiliyor” diyorum. Siz buna izin verirseniz kaydediyor. İşinizi kolaylaştırmak, güvenliğinizi arttırmak için kaydettiğinizi varsayalım. Hoş siz kaydetmeseniz de google bunu kaydedebilir ama size göstermez. Bu durumda cihazı kullandığınız sürece gezdiğiniz gittiğiniz tüm yerler haritada işaretlenir. Siz farkında olmasanız da hayat hikayeniz, tarihçeniz kayıt altına alınabilir. Bu kadar karmaşık bilgileri kaydetme ve işleme zahmetine katlanır mı kimse? bana sorarsanız saf olmaya gerek yok. Bilgisayar teknolojisi bilgi işleme konusunda muazzam gelişmeler kaydetti. Bilgi işleme konusunda ne yapılırsa değer.

Önce gmail veya google hesabınıza giriş yapın. Sonra https://www.google.com/android/devicemanager adresine girin veya https://history.google.com/history/ adresine girin. Ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Şimdi ben bu yazıyı yazıyorum ya… Zaten hepiniz okuyabilesiniz diye açıkça yayınlıyorum. Bir istihbaratçı hiç yerinden kalkmadan benim bu yazıyı hangi bilgisayarda, coğrafi olarak hangi adreste, saat kaçta yazdığımı bulabilir. Çünkü ben bu yazıyı yazarken google hesaplarım açıktı. Bu bilgisayarım zaten defalarca facebook hesabına girdiği için malumdu, biliniyordu. Cep telefonum ve tabletim de aynı şekilde bağlıydı ve servera yerini bildiriyordu.

Bilgisayarın kamerası da tam karşımda beni çekiyordu. Kayıt yapıp yapmadığına karar vermek, yazılımda casus kod koymak o kadar zor olmasa gerek.

İstihbarat kolaylaşıyor, farkında mısınız bilmem

Recommended Posts

Genel GÜNCEL

Tükeniyor mu, tüketiyor muyuz?

Tabiatta hemen her şey bir mücadele içindedir. Hayatta kalabilenler bu mücadelede kendi ihtiyacı olan imkan ve şartları sağlayanlardır. Bitkiler çevre şartları, diğer bitkilerin etkileri ve hayvanların saldırılarından kurtulabildikleri ölçüde hayatta kalıp gelişir. Hayvanlar da benzer şekildedir. Güvenliğini sağlayan, beslenebilen, iklim şartları karşısında […]

sosyal buhran
Genel

Sosyal Buhran (mı?)

Haber kaynaklarına baktıkça canımız sıkılıyor, dehşete düşüyoruz, tüylerimiz diken diken oluyor. Masum çocukların ölümü günlerce, aylarca meşgul ediyor bizi. Gencecik çocukların cinnet halinde işledikleri cinayetler kabusumuz oluyor. Cinayetler, tecavüzler, savaşlar, insanın insana reva gördüğü nice şenaatler. Ne oluyoruz, neden bu hale geldik […]